Ik kan het niet genoeg benadrukken: wees je bewust van hormoonverstorende stoffen in cosmetica en verzorgingsproducten. Wist je dat je huid ongeveer 60% hiervan opneemt? Het komt bijna net zo direct in je lichaam als wat je in je mond stopt en er zijn een aantal ingrediënten die je er absoluut niet in wil hebben.
Welke stoffen zijn echt verstandig om te vermijden?
Wekelijks komen er berichten voorbij over schadelijke stoffen in verzorgingsproducten: parabenen in crème, aluminium in deodorant en meer. Ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
Hormoonverstorende stoffen: ontdek deze lijst met producten en ingrediënten
Ik help je graag op weg. Hierbij mijn checklist met schadelijke stoffen in verzorgingsproducten en cosmetica die ik zelf in ieder geval nooit gebruik. Je leest hieronder per ingrediënt waarom.
Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en Sodium Laureth Sulfate (SLES)
SLS is een reinigingsproduct, ook wel een detergent genoemd. SLS wordt in veel verzorgingsproducten gebruikt omdat het ‘zo weldadig schuimt’ en, niet onbelangrijk, omdat het heel goedkoop is. In veel shampoos, badschuim, douchegel, facial wash en handzeep vind je dan ook SLS of de iets mildere vorm SLES. Maar denk ook aan (schuimende) tandpasta.
Sodium Lauryl Sulfate is een zeer agressieve reiniger die ook wordt gebruikt om motoren te ontvetten. Zo’n agressieve stof tast de natuurlijke beschermlaag van je huid flink aan, bovendien irriteert het je ogen, huid en longen. Maar wat nog erger is: SLS dringt makkelijk je lichaam in en kan via de bloedbaan terechtkomen in je ogen en organen.
Het blijft in je lichaam aanwezig en zorgt voor een uitgedroogde huid, huidirritatie, allergieën en haaruitval. SLS is wat dat betreft een sluiper: soms gebruik je 20 jaar dezelfde shampoo zonder problemen, en opeens vindt je huid het genoeg, met diverse allergische reacties tot gevolg.
Parabenen
Parabenen zijn conserveermiddelen. Zij doden bacteriën en schimmels en worden aan producten toegevoegd om ze langer houdbaar te maken. Ook parabenen worden door je lichaam opgenomen en blijven daar actief. Parabenen zijn hormoonverstorende stoffen: in je lichaam bootsen ze oestrogeen na. Bij autopsies worden ze teruggevonden in tumoren.
Parabenen worden gebruikt in shampoo, douchegel, crème, lotion, bodybutter enz. Eigenlijk kunnen ze in bijna alle verzorgingsproducten verstopt zitten. Er zijn diverse soorten parabenen, zoals ethylparaben, methylparaben, butylparaben, propylparaben, en isobutylparaben. Ik adviseer je elk soort parabeen of parabenen te mijden.
Alles wat je lichaam niet binnenkrijgt aan toxische stoffen, hoeft het ook niet af te voeren.
Zijn hormoonverstorende stoffen in verzorgingsproducten schadelijk voor mijn gezondheid?
Je vraagt je nu misschien af hoe schadelijk hormoonverstorende stoffen in verzorgingsproducten en cosmetica zijn. Dierproeven hebben aangetoond dat ongeveer 800 chemische stoffen die dagelijks gebruikt worden kankerverwekkend zijn.
Veel cosmetica bestaat uit een mengeling van meerdere van deze chemische stoffen.
Om erachter te komen hoe kankerverwekkend een product is moeten alle afzonderlijke bestanddelen worden getest. Vaak zit er per kankerverwekkende stof te weinig in om op betrouwbare wijze vast te stellen hoe kankerverwekkend het is. Mede hierdoor komen de fabrikanten ermee weg.
Maar wij vrouwen smeren (tientallen) jaren lang een grote cocktail van deze stoffen op onze huid!
Wist je dat hormoonverstorende ingrediënten in producten een reden kan zijn van moeilijk afvallen?
Ftalaten
Ftalaten zijn eigenlijk weekmakers. Ze worden onder andere gebruikt om plastic flexibel te houden. Plastic flesjes met ftalaten kun je beter niet gebruiken omdat ftalaten in het water weglekken en in je lichaam terechtkomen. Van ftalaten is ook bekend dat het hormoonverstorende stoffen zijn: deze kosten je je gezondheid en vitaliteit. Ook in cosmetica worden ftalaten gebruikt: ze worden ingezet als oplos- en fixatiemiddelen, of om de geur in parfum en de kleur in cosmetica te stabiliseren.
Ftalaten worden ook wel aangeduid met di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP), di-isononyl phthalate (DINP), diethyl phthalate (DEP) en dibutyl phthalate (DBP).
Aluminium (aluminum chlorohydrate)
Aluminium wordt heel veel gebruikt in deodorants.
Aluminium sluit je poriën af waardoor je zweet er niet (goed) uitkan.
Aluminium wordt opgenomen door je huid, waar het verstorend werkt in je lichaam. In het artikel over deodorant zonder aluminium lees je waarom je aluminium in je deodorant altijd moet vermijden. Ook natuurlijke mineralen kunnen aluminium bevatten. Je herkent ze aan de woorden alum, aluin of potassium alum. Er wordt van gezegd dat ze niet door je huid kunnen worden opgenomen. Er is echter nog niet lang genoeg onderzoek naar gedaan om de effecten op lange termijn te kunnen meten.
Polyethylene glycol (PEG’s)
PEG’s zijn synthetische chemicaliën die worden gebruikt als ontvetmiddel, zoals in ovenreinigers. PEG’s worden ook gebruikt in cosmetica om verschillende redenen: als reiniger, als emulgator of bijvoorbeeld als bevochtiger. Polyethylene glycol bevat ernstige verontreinigingen zoals ethyloxide (gerelateerd aan baarmoederhals- en borstkanker, leukemie en hersenkanker), lood, ijzer, kobalt, nikkel, cadmium en arsenicum. Zware metalen wil je echt niet op je huid. PEG’s komen op de ingrediëntenlijst vaak voor met een nummer erachter. PEG’s verwijderen de beschermende vetten van de huid, verstoren de vochthuishouding in je huid en zorgen voor huidveroudering.Ftalaten staan meestal niet vermeld op het etiket.
Ze komen veel voor in parfums, haargel, haarlak, nagellak, zeep en shampoo. Ze zijn vaak verborgen onder de naam parfum. Als er parfum op het etiket staat, betekent het overigens niet dat het altijd ftalaten zijn, dat maakt de verwarring helaas alleen maar groter.
Diethanolamine (DEA), Triethanolamine (TEA) en Monoethanolamine (MEA)
Dit wordt aan verzorgingsproducten toegevoegd als verdikkingsmiddel, als emulgator of omdat het een flink schuimend effect heeft. Het komt voor in producten als shampoo, douchegel, haarlak, zeep en zonnebrandcrème. Voorbeelden zijn Stearamide DEA, Lecithinamide DEA, Lanolinamide DEA en Lauramide DEA. In de regelgeving in de EU zijn niet voor niets beperkingen opgenomen voor het gebruik van deze stoffen in cosmetica. Ze kunnen allergische reacties en oogirritaties veroorzaken, en leiden tot droog haar en een droge huid.
Triclosan
Triclosan is een bestrijdingsmiddel, maar het wordt ook veel gebruikt in antibacteriële middelen, zoals zeep en facewash, maar ook in tandpasta, deodorant en cosmeticaproducten vanwege de antibacteriële werking. Echter, triclosan maakt geen onderscheid en doodt zowel de foute als de goede bacteriën op de huid. Triclosan is bovendien een hormoonverstorende stof en het tast de vruchtbaarheid aan. Het wordt ook in verband gebracht met allergieën en met het verstoren van je schildklierfunctie.
Siliconen ofwel siloxanen (zoals cyclomethicone, dimethicone en simethicone)
Alle ingrediënten die eindigen op siloxaan of methicon kan je beter mijden. Ze komen hoofdzakelijk voor in haarproducten en deodorant, sluiten je huid af, zijn hormoonverstorend, schadelijk voor je immuunsysteem en worden zelfs in verband gebracht met onvruchtbaarheid.
Hoe ik aan deze informatie kom. Bron; Energieke vrouwen academie. Leuke en interessante website.
Reactie plaatsen
Reacties